Пребиотици - Инулин

Инулин - естествен полизахарид, получаван от грудките и корените на някои растения. Най много инулин се съдържа в топинамбур (земна ябълка), а също и в цикория, чесън, глухарче, както и в модната сега ехинацея.

Инулинът по най-радикален начин влияе върху обмяната на веществата.
Солната киселина в стомаха и чревните ензими разделят инулина на отделни молекули фруктоза и други малки фрагменти, които проникват в кръвопотока.

Останалата неразделена част на инулина се извежда от тялото, увличайки със себе си маса от ненужни за организма вещества - от тежки метали и холестерол до различни токсини. При това, инулинът подпомага усвояването на витамините и минералите в организма (особено на Ca, Mg, Zn, Cu, Fe и P).

Инулинът подобрява обмяната на липидите - холестерол, триглицериди и фосфолипиди в кръвта. Затова намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, смекчава техните последствия, укрепва имунната система на организма.
Активирайки работата на кръвоносната системе, инулинът способства за извеждането от организма на солите на тежките метали и радионуклиди.

Освен това, допринася за развитието на бифидус бактериите в микрофлората на стомаха, подпомагайки по този начин, нормалното функциониране на стомашно-чревния тракт. Инуинът стимулира съкращаващата способност на чревната стена, което ускорява прочистването на организма от шлаки и необработена храна. Той премахва запека и диарията.

Инулинът оказва имуномодулиращо и хепатопротекторно действие, предпазва от възникване на онкологични заболявания. Освен това той пречиства (по преки и коствени механизми) храносмилателните органи, черния дроб, бъбречните гломерули и ставите. В дебелото черво, където бактериите го разграждат, се образува бутирова киселина, която блокира началните фази на рака на дебелото черво и съдеиства за усвочването на повече магнезий и калций.

Приемът на продукти, които съдържат инулин, намалява нивото на захар при деабетици, предпазва от възникване на усложнения при диабета (ретинопатия, ангиопатия и т.н.). Поради това, инулинът се използва като биологично активна добавка за лечебно и профилактично хранене при диабет тип I и II, включително и при усложнена диабетна ангиопатия. А диабетиците по света са почти сто милиона души.

Добре е да се използва инулин при затлъстяване, исхемична болест на сърцето, инфаркт на миокарда, жлъчно-каменна и бъбречно-каменна болест, артрит и остеохондроза.

Пребиотичен ефект.

Пробиотичните продукти съдържат големи количества живи бактерии, осбенно Бифидобактерии и Лактобактерии, но притежават някои съществени технологични недостатъци. Само ограничен брой Бифидобактерии са способни да оцелеят при разнообразните химични и физични среди. Ето защо, за да се осигурят неоходимите количества пробиотични микроорганизми е необходимо те да се увеличат съществено в продуктите, както и да се ограничи времето и условията на съхранение. Всичко това води до оскъпяване и ограничаване в приложението и употребата на пробиотичните продукти.

Алтернативно на това, съвременните хранителни технологии позволиха да се добавят ПРЕБИОТИЦИ като хранителни съставки. Тези вещества стимуклират растежа на вече съществуващите в организма "приятелски" бактерии.

С други думи, пребиотиците са храни не за нас, а за нашите "добри" бактерии - Бифидобактериите, Лактобактериите и др.

Единственото вещество покриващо на 100% изискванията за ПРЕБИОТИК Е ИНУЛИНА.
В момента съществуват само два пребиотика, които могат да се използват от човека - ИНУЛИН И ОЛИГОЗАХАРИДИ (олигозахаридите се получават чрез разкъсване на инулина). Този процес се случва по естествен път в човешкото тяло, когато се консумира инулин.
Инулина ферментира в дебелото черво, чрез бактериалната миклофлора на организма и спомага за растежа на здарвословните микроорганизми, т.е количеството на лактобацилите и бифидобактериите се увеличава за сметка на патогенните бактерии. Този ефект е познат като пребиотичен инулинов ефект. Увеличаването на здравословната микрофлора, подобрява работата на стомашно-чревния тракт, а така и имунната защита и състоянието на организма.

Усвояване на минералите.
Увеличеното приемане на разтворими фибри е особено важно в настоящето време. Това обаче води до проблем - намаляване на абсорбацията на минералите в организма. Тъй като инулина не свързва минералите, той е перфектното решение на проблема. Вие можете да се радвате на увеличен прием на фибри, без това да влияе на полезните минерални вещества като Калций, Магнезий, Цинк и др.

Редовното консумиране на Инулин от възрастни хора води до съществено увеличение усвояването на минералите (Калций с 20%, Магнезий с 30%), а от там и превенция и лечение на остеопорозата. Младите хора, чийто кости растат също се нуждаят от повишени количства Калций и Магнезий, следователно те също трябва да приемат повече Инулин.

Населението на България и света застарява. През 1980г. - 8.5% от населението на Земята е над 60г. През 2000г. този процент е 9.5%, а прогнозите са, че през 2020г. възрастните хора над 60г. ще са 12.0%от световната популация. С напредването на възрастта, зъбите на възрастните хора все повече отслабват и намаляват, а от там е затруднено консумирането на свежи плодове, зеленчуци и нерафинирани храни. Във възрастният организъм естествената микрофлора се променя драстично - Бифидобактериите намаляват, а Ентерококите, Ентеробактериите и Клостридиите се увеличават. Това води до увеличена токсичност и патогенност, водещи до ракови заболявания.

Поради намаляващите жизнени функции и естествен имунитет, здравословното хранене препоръчва увеличен прием на инулин от възрастните хора. Ежедневното приемане на инулин от възрастни хора показва съществено:
- увеличаване количеството на Бифидобактериите;
- премахване на запека и намаление на гаденето и главоболието от него;
- понижение на сърдечно-съдовите рискове и понижение на триглицеридните нива в кръвта;
- контролиране на нивата на лошият холестерол и понижаване на кръвната захар;
увеличение степента на абсорция ма Калций, а от там и понижение риска от остеопороза.

Предпазване от рак на дебелото черво.
Рака на дебелото черво е измежду най-разпространените ракови заболявания в съвременното индустриално общество. Доказано е, че 95% е в резултат на лошата микрофлора в дебелото черво, в следствие на вредните хранителни навици и само 5% от генетични предразположения.

Инулина е много подходящ при борба с рака на дебелото черво. Антикарцерогенните  му ефекти се изразяват в това, че предпазва превръщането на нормалните чревни клетки в карцинома. Тези ефекти са изучени и научно доказани от редица изследвания и показват че инулина:
- подтиска производството на карцерогенни субстанции, чрез намаляване количеството на патогенните бактерии в дебелото черво за сметка на добрите бактерии;
- унищожава карцерогенните субстанции чрез намаляване на pH в дебелото черво;
- намалява количеството на карцерогенните субстанции чрез бързото им отвеждане от организма;
- произвежда бутирова киселина, която унущожава раковите клетки в начален стадии;

Изводи
За да подобри драстично микрофлората в храносмилателната си система човека се нуждае от инулин. На теория зеленчуците и плодовете са източник на Пребиотици (инулин) и Пробиотични захари, но съдържанието им в нях е недостатъчно, затова необходимият инулин би трябвало да се набавя чрез приемане на обогатени на инулин храни, напитки и добавки .

Няма коментари:

Публикуване на коментар