Пробиотиците

Пробиотиците-ключ към по-добро здраве

Picture Знаете ли,че от всички органи,чревният тракт е вашият най-голям и най-важен имунен орган? Колкото по-добре той функционира, толкова по-силен ще бъде вашият имунитет срещу болестите.
Повърхността му е по-голяма от площта на 2 тенис корта и 200 пъти повече от площта на кожата ви,а броят на бактериите ,които живеят в червата е с 100 000 почече от броя на хората жовеещи на земята. Около 2 килограма от вашето тегло са бактерии.Да цели 2 килограма.Тези бактерии могат да бъдат разделени на приблизително 400 различни щама, но най- общо се делят на полезни и болестотворни. За да функционира добре чревния тракт те трябва да се намират в равновесие.Това е решаващ фактор за вашето здраве. Не трябва да се допуска излишък от болестотворни бактерии,защото това ще доведе до отслабване на имунитета ,а оттам и предпоставка за развитието на различни болести.
Балансът в чревния тракт може да се постигне ,чрез приемане на пробиотици. Пробиотиците са бактериите, които влияят благотворно върху здравето на човека. Останалите са болестотворни. Добрите пробиотични бактерии изпълняват 2 важни задачи:
     Контролират производството на имунни клетки в организма.
     Убиват болестотворните бактерии.

 Повече имунни клетки - по -силен имунитет.  По-малко вредни бактерии - липса на болести.
В следствие на модерния ни начин на живот,стресът,некачествената храна, алкохолът, пушенето, антибиотиците, хлорът и натриевият флуорид в чешмяната вода и др., нараства броя на хората,при които крехкото равновесиe в чревната флора е разрушено. В полза на вредните бактерии,чийто брой започва да се увеличава безконтролно.Резултатът от това е много слаба имунна система,с което се увеличава риска от болести и по-трудното им излекуване. С помощта на пробиотиците можете целенасочено да се борите с този дисбаланс.Научни изследвания доказват,че хората биха могли да живеят много по-здравословно,ако редовно приемат пробиотични бактериални щамове. Това сме го доказали и ние българите,като дълго време сме събуждали любопитсвото на света със нашите дълголетници в добра физическа и умствена кондиция. Според направени проучвания, основно място в хранителните навици на тези хора е киселото мляко. А причината прясното мляко да се превръща в кисело, е пробиотичната бактерия лактобацилус булгарикус. 


Пробиотиците са изследвани и изпробвани многократно:
      При алергии     
      За активиране на имунната система      
      След лечение с антибиотици       
      При сърдечни заболявания и др.


Някои полезни ефекти от употребата на пробиотици са :(източник-Уикипедия)
1. Антитуморен ефект на дебелото черво - Антимутагенна активност; Променя про-канцерогенната активност на колонизираните микроби; Стимулира имунната функция; Влияе на концентрацията на жлъчни соли;
2. Свръхрастеж в тънките черва - Лактобацилите влияят на активността на свръхрастежа, като намаляват токсичните метаболити и антибактериалните характеристики;
3. Сърдечни заболявания - Асимилация на холестерол от бактериалните клетки; Антиокислителен ефект; Променя хидролазната ензимна активност;
4. Антихипертензивен ефект - Бактериалните пептидази действат върху млечния протеин-резултат от антихипертензивни трипептиди; компоненти на клетъчната стена действат като АСЕ инхибитори;
5. Урогенитални инфекции - Адхезия към уринарния и вагинален тракт; Инхибира Н202 продукция; Възстановява нормалната микробна флора
6. Инфекции причинени от Helicobacter pylori - Конкурентна колонизация
7. Алергии - Предпазва от транслокация на антигени в кръвния поток;
8. Модулиране на имунната система - Спомагателен ефект при антиген-специфичен имунен отговор; Регулираща/повишаваща Th1/Th2 клетки; Продукция на цитокинин;
9. Устойчивост към вътрешни патогени - Спомагателен ефект, продукция на антитела; системен имунен ефект; устойчивост към колонизации; създава неподходящи условия за патогените (pH, бактериоцини);
10. Чернодробна енцефалопатия - Инхибира уреазо-продуцираща флора
11. Помагат при смилане на лактозата - Бактериалната лактаза действа на лактозата на тънките черва;

Редица други проучвания показват, че освен посочените ефекти, пробиотиците произвеждат и редица ензими: protease, amylase, lipase, cellulase и т.н., витамините В1, В2, В6, В12 и други. Те синтезират също аминокиселини, включително и такива, които човешкият организъм не може сам да произведе. Засилват още усвояването от организма на електролити и микроелементи. Досега не са установени контраиндикации за използването им. Не са установени странични и токсични ефекти.


Пробиотиците играят много по-важна роля отколкото сме предпо-лагали.Имунитета на нашето тяло зависи 70% от тях.
Пробиотиците се грижат за нашето здраве още от самото раждане.
Пробиотиците са нашия естесвен съюзник в борбата срещу болестите.
Пробиотиците са ключът към по-добро здраве,към живот без болести и без антибиотици.


За да е един пробиотичен продукт качествен и полезен,той трябва да отговаря на няколко изисквания. 
    -Трябва да съдържа достатъчно количество бактерии. От медицинска гледна точка са необходими 1 милиард пробиотични бактерии.
    -Важни са видовете бактериални щамове и тяхното разнообразии.Само един бактериален щам трудно би могъл да възстанови сложното равно-весие на чревната флора.Продуктите съдържащи комбинация от няколко различни щама са много по-ефикасни.
    -Пробиотичните бактерии трябва да бъдат живи.
Ето защо не е достатъчно да си хапваме само кисело мляко ,за да постигнем желания ефект.Нормалното кисело мляко има 100 000 пробиотични бактерии на 100 мл.За да си набавим 1 милиард от тях трябва да изядем не по малко от 10 кг. мляко. И в същото време имаме само 1 щам. 
NWA ви предлага висококачествения пробиотичен продукт ИЗИ ПРО. Шест щама и достатъчно количество пробиотични живи бактерии. И  най-голямата изненада - ИЗИ ПРО е жива закваска с помощта на която вие си приготвяте много вкусно домашно кисело мляко. Грижа за здравето докато си похапвате от любимата за всички българи храна.
Киселото мляко от дълго време е препоръчвано като лечебна и подмладяваща храна,а с ИЗИ ПРО можете да си направите кисело мляко,което по лечебни и пробиотични качества няколкократно превъзхожда обикновеното. Насладете се на превъзходния му вкус и открийте неговата оздравителна сила.

Няма коментари:

Публикуване на коментар